En projektidé : Vattenprojekt/Progetti d’acqua * Gävleborg – Ligurien

Publicerat: 2014/12/02 i Design, företagande, Italien, Italien, Ligurien, Ledarskap
Etiketter:, , , , , , ,
Vernazza Cinque Terre

Vernazza – Cinque Terre – Ligurien

Vattenprojekt/Progetti d’acqua

Gävleborg – Ligurien

 

Under många år har Ligurien i Italien drabbats både svårt och hårt av oväder under höstmånaderna oktober och november. För ett par år sedan drabbades området Cinque Terre mycket svårt och uppmärksammandes över hela världen. Det handlar om jordskred och vägar och järnvägar som förstörs av de hårda regnen. Människor i bergsbyarna drabbas liksom städerna längs kusten. Landets premiärminister Matteo Renzi, kommenterade detta för ett par veckor sedan och nu måste förebyggande arbeten inledas för att minska sviterna av ovädren.
Maltempo Liguria

Oväder i Liguren november 2014

Min idé handlar om att med hjälp av svenska företag finna ett sätt att förebygga skorna genom att förbättra avrinningen från bergen. Jag menar att det finns kunskap och tekniskt kunnande hos svenska företag som kan hjälpa de små kommunerna med detta. Min idé handlar om att göra ett pilotprojekt i någon av de små kommunerna, förslagsvis Levanto där jag har goda kontakter sedan lång tid tillbaka, bland annat en rak ingång till kommunen. Jag har nyligen haft kontakt med Business Sweden, Linda Fisti, i Milano och de är beredda att hjälpa till med ett möte.

Maltempo Liguria 2014

Ligurien november 2014

Min idé handlar om att starta med en förstudie och finna ett antal företag i Gävleborgs län som har kunskapen och därefter kontakta relevanta personer i Levanto kommun och sedan om intresse finns ha ett första möte. Om det känns rätt sedan upprätta ett projekt med syfte att hitta metoder som kan leda till att området i framtiden klarar regntiden på ett bra sätt utan ödeläggelse och svåra skador. Min tanke är att detta projekt sedan kan bli en modell för övriga kommuner att finna lösningar på deras problem.

Finansiering: EU-medel från lämplig fond. Kostnad för förstudie under 2 månader: möten, resor, projektledning beräknas till ca 70 000 Skr.

Tidsåtgång: Förstudie ca 2 månader. Projekt: 1-2 år. Förstudie: februari – mars 2015. Projekt: april 2015 – mars 2016 sedan ev. förlängning april 2016 – mars 2017.

Aktörer: Svenska företag från Gävleborgs län. Region Gävleborg. Tillväxtverket., Almi, Comune Levanto, Business Sweden i Milano.

Projektägare: Gävleborgs Handelskammare, svenskt Våtmarks Centrum i Söderala eller Företagarna eller annan lämplig aktör.

Start: ett möte med Region Gävleborg, Tillväxtverket, Länsstyrelsen, Mellansvenska Handelskammaren, LVR AB, Svenskt Våtmarks Centrum i Söderala och Företagarna. Därefter presentera idén för ansvariga i Comune di Levanto.

Syfte och mål: att med kunskap om våtmark och avvattning delge och ta fram metoder och kunskap så att svåra skador och mänskligt lidande kan undanröjas vid oväder i Comune di Levanto. Metoder som sedan kan omsättas i övriga utsatta kommuner i området Ligurien och områden med samma problematik. Ge svenska företag möjlighet till internationalisering och utveckling.

Håkan Carlberg, tidigare bland annat regionchef för Företagarna i Gävleborg och Skåne län, projektledare för Designåret i Gävleborg samt har samverkat med företagarorganisationer i Italien samt har en god kontakt med Business Sweden, s kontor i Milano samt medverkat vid mässor i bl. a Milano. Har även samverkat med den Italienska Handelskammaren i Sverige och deltog 2006 vid deras jubileum som hölls på den Italienska Ambassaden Oakhill på Djurgården i Stockholm.

Salute Håkan Carlberg
Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s