Stockholmssalongen HCG2014

Kataloger från Stockholmssalongerna 1963 och 1964 på Liljevalchs

Salong på Liljevalchs

 °

Just nu inleds 2016 års Vårsalong i Stockholm, utställningen pågår under tiden 12 februari till den 10 april. Nytt för 2016 års utställning är att den genomförs i Galleriankvarteret med ingång från Brunkebergstorg. Antalet besökare är mellan 40.000 och 50.000! Här nedan följer en skrivning om konstnären Bengt W. Källmans deltagande vid salongerna under tidigt 1960-tal.

Lyckades finna 2 kataloger över Stockholmssalongen på Liljevalchs. Köpte dem av just Liljevalchs. Katalogerna är från åren 1963 och 1964 då min far var en av de konstnärer som juryn tagit ut som utställare. Stockholmssalongen heter numera Vårsalongen och är ett av Stockholms allra säkraste vårtecken. År 1921 öppnades den första salongen. Liljevalchs själva säger att de i konsthallen visar konst ”som syns och blir sedd”.

Lite historia. Efter inspiration från Tyskland bildades 1832 Konstföreningen i Stockholm. År 1841 anordnade de sin första utställning med svensk konst. Föreningens syfte var att vidga konstintresset i Sverige. När konst som skulle delta vid utställningar tillämpade föreningen ett juryförfarande. År 1856 bildades Konstnärsklubben och de arbetade för att få till stånd ett konstnärernas hus och att anordna utställningar årligen. Efter många turer blev det ett hus, Konstnärshuset, vilket invigdes 1899. Det pågick under denna tid stor debatt kring konstutställningar vs salongsutställningar (kollektivutställning) dit flera olika konstnärer bjöds in att delta. Efter många olika turer och diskussioner och mycket annat så anordnade Konstföreningen vårsalonger vartannat år mellan åren 1948 – 1957. Därefter var det staden som anordnade salonger under namnet Stockholmssalongen. Media började nu skriva positivt om salongsidén och konstlivet i landet behövde sin salong.

Bengt W. Källman HCG2014

Oljemålning från 60-talet av konstnären Bengt W. Källman

Konstnären Bengt W. Källman, min fader, deltog i den jurybedömda Stockholmssalongen på Liljevalchs vid två tillfällen, 1963 och 1964. Konstverket 1963 var en oljemålning döpt till ”Vit höna med sina svarta kycklingar” och priset var 420 kr (exklusive moms gäller alla priser jag angett). Året 1964 hette hans verk, också det en oljemålning ”Les Balions de Montparnasse”, även den till priset av 450 kronor. Som jämförelse kostade ett årskort på Liljevalchs 10 kronor. Vid denna tid reste Bengt mycket, ofta till Paris och Bretagne, men även till Ligurien och Danmark som konstnär, inspirerades och fann sina motiv. Han studerade för konstnären Åke Pernby (ingick i den s.k. ”Pernby-gruppen”) och deltog vid konstutbildningar i bl.a. Paris. Det var även vid denna tid han skaffade sig en egen atelje i Söderhamn där han även hade utställningar och samlade sina konstnärsvänner där de sjöng Taube och Bellman och Bengt kompade på sin egenhändigt byggda och designade luta.

Barbro Lindgren "Oktober"

”Oktober” av Barbro Lindgren. Bild ur katalog från Stockholmssalongen 1964.

Vid de båda Stockholmssalongerna (1963 0ch 1964) som numera går under namnet Liljevalchs Vårsalong, deltog bland många andra konstnärer. Bland annat skulptören Per Nilsson-Öst och konstnären Madeleine Pyk som bland annat illustrerat böcker åt Barbro Lindgren som 2014 fick litteraturpriset till minne av Astrid Lindgren.  Även författarinnan själv,  Barbro Lindgren, fanns med vid Stockholmssalongen 1964 med två målningar och en teckning.

Ardy Strüwer

Konstnären, författaren och komikern Ardy Strüwer. Foto Smålands Dagblad

 Ardy Strüwer, konstnär, författare och komiker deltog blott 24 år gammal 1963. Hans målningar  (ej de på bilden)  hade då ett pris av 800 kr.

Med fanns även Olof Arén som bland annat erhöll en guldmedalj för sitt konstnärskap av den Italienska konstakademin. En ung Lena Cronqvist, blott 25 år deltog 1963 med två verk ”Porträtt” och ”Mot ljus”, priserna var 475 respektive 450 kronor. Även bildkonstnären och grafikern Gustav Rudberg hade verk med vid salongen. Rudberg sägs även vara en av de första i sin konstnärsgeneration som inspirerades av Spanien. Lars Gynning som skapat många mönster till vävda tapeter och som studerat i Sverige och Frankrike deltog också. Mer känd idag är konstnärinnan Carolina Gynning som är släkt med Lars Gynning. Liljevalchs konsthall finner du vid Djurgårdsvägen 60, södra Djurgården i Stockholm.

Liljevalchs

Min far var alltså med i ett fint och kreativt sällskap av konstnärer vid Stockholmssalongerna på Liljevalchs anno 1963 och 1964. 

Femtio år sedan!

Här lite musik med Stefan Sundström där han sjunger om, ja kanske är det just om 60-talets Stockholm!

Salute Håkan Carlberg
Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s