Angående att våra ungdomar flyr yrkesutbildningar på gymnasiet.

Yrkesgymnasier H Carlberg

Kreativt skapande – byggbranschen saknar medarbetare – vad kan nu Utbildningsdepartementet och gymnasieskolan göra för att få fler elever som vill studera vid de yrkesinriktade programmen?

En projektidé för att öka intresset och antalet

ungdomar på gymnasiets yrkesutbildningar

°  °  °

Som tidigare projektledare för ett företags-, kommunalt- och EU-finansierat projekt i syfte att öka antalet ungdomar på yrkesinriktade utbildningar på just gymnasiet ser jag att det nu åter är svårt att få våra ungdomar att välja en praktiskt inriktad utbildning. Projektet pågick under 4 år och blev framgångsrikt. Antalet elever som valde yrkesinriktad utbildning vände uppåt och ökade kraftigt. Vi arbetade bland annat nära gymnasieskolorna, grundskolan och även förskolan just för att intressera barn och ungdomar för teknik och hantverk. Vi införde även samverkan med skolor i Europa, detta för att ha ett internationellt och utvecklande utbyte för både lärare och elever. Detta höjde statusen på dessa utbildningar mycket. Tidigare var det så att bara de som gick en teoretisk utbildning hade möjlighet att göra praktik utomlands.

Projektet, VISA-projektet, drevs 1992 till 1995. Resultatet mycket positivt, projektet blev uppmärksammat och det resulterade till ett mycket omfattande och positivt samarbete mellan skola, näringsliv, myndigheter, fackliga organisationer, och företagarorganisationer.

Jag menar att detta projekt, i en uppdaterad form, nu åter är högst aktuellt. Det är avgörande för många tekniska branscher bygg, industri, fordon, el med flera att det nu, omgående, tas tag i detta och lyfter fram utbildningarna som möjligheter och gör dessa attraktiva för våra ungdomar vilket leder till att våra företag får tillgång till kunniga medarbetare nu och i framtiden och att våra unga snabbt kommer in på arbetsmarknaden.

Jag finns tillgänglig för att möta er för att diskutera ett framtida projekt med tydligt syfte att öka antalet sökande elever till landets praktiska/tekniska utbildningar och därmed kunna överbrygga bristen på arbetskraft för de aktuella områdena.

Jag har erfarenhet som rektor inom gymnasieskolan (bl. a var jag som rektor med och startade upp Hermods första gymnasieskola DCC i Malmö) – regionchef för Företagarna (Gävleborgs- och Skåne län) – en av projektledarna för Designåret i Sverige (ansvarig för Gävleborgs län) bland annat samt har en pedagogisk examen samt en avancerad ledarskapsutbildning och som sagt projektledare för VISA-projektet under fyra år. Ser mycket fram emot att snart höra från er och jag finns tillgänglig omgående för ett kreativt samtal kring ett projekt. Det handlar om våra ungdomar och våra företags framtid. 

Salute Håkan Carlberg
Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s